Themamiddag Dementie bij Filmtheater Cinebergen

Van 16 t/m 22 maart vindt de jaarlijkse Brain Awareness Week plaats, een week waarin internationaal aandacht wordt gevraagd voor de hersenen. Speciaal in het kader hiervan staat Filmtheater Cinebergen op zondag 22 maart vanaf 14:30 uur tijdens een bijzondere themamiddag in het teken van dementie.

Antoine Tromp, wethouder in de gemeente Bergen, verzorgt de opening van deze speciale themamiddag. De inleiding daarna wordt gegeven door een deskundige van Geriant, hulp bij dementie, die het thema in al haar facetten zal toelichten. Zo wordt aandacht geschonken aan dementie in het algemeen, de signalering ervan en de zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Vervolgens staat de documentaire Wei op het programma. Filmmaker Ruud Lenssen legt hierin op liefdevolle wijze het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Na afloop bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, ook nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrend bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan en terwijl de zorgen voor haar man steeds groter worden, moet ze steeds meer van haar eigen leven opgeven. Toch wil ze Jac thuis verzorgen, zolang het nog kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs, komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Gevestigd op landgoed ’t Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7
Voor het actuele filmaanbod: www.cinebergen.nl,
reserveerlijn: 072 589 6310, infolijn: 072 581 5914.

Share:

Gerelateerde Artikelen